Huurverhoging 2025

De overheid heeft in de voorjaarsnota aangegeven dat zij de huren mogelijk wil bevriezen. Dit besluit is nog niet definitief. Daarom zijn wij als woningcorporatie wettelijk verplicht om de huuraanzegging op tijd te versturen. Dit hebben wij dan ook gedaan.

Als het besluit van de Overheid definitief wordt en de huren daadwerkelijk bevroren blijven, dan volgen wij dat uiteraard. In dat geval gaat de huurverhoging niet door en blijft uw huur gelijk. U hoeft hiervoor niets te doen. Wij houden u hierover op de hoogte.

Voorlopig is onderstaande informatie van toepassing voor de huurverhoging 2025.

Voor 1 mei 2025 valt het voorstel huurverhoging bij onze huurders in de bus. In het huurverhogingsvoorstel en de begeleidende brief staan welke huurverhoging wij per 1 juli 2025 voor uw woning gaan doorvoeren. De reguliere huurverhoging voor de sociale huurwoningen wordt vastgesteld op 4,5%. Wettelijk mogen wij de huur verhogen met 5%. Voor de vrije sector huurwoningen is de huurverhoging 4,1%. 

Heeft u hierover vragen?
Op veel van die vragen vindt u de antwoorden terug in de Huurkrant. De Huurkant kunt u vinden via deze link. Zijn er vragen die niet in de krant beantwoord worden? Wij zijn op werkdagen van 08:30 uur tot 12:30 uur telefonisch bereikbaar via 035 – 694 73 75. U kunt ons ook een e-mail sturen op huur@woningstichtingnaarden.nl


Vrije sector huurwoning

Woont u in een vrije sector huurwoning? 
De overheid heeft bepaald dat de maximale huurverhoging 4,1% mag bedragen. Wij verhogen uw netto huur met 4,1%.


Inkomensafhankelijke huurverhoging

Een deel van onze huurders krijgt een inkomensafhankelijke huuraanpassing omdat de huur voor de woning relatief laag is ten opzichte van het relatief hoge inkomen van het huishouden. Deze huurverhoging is afhankelijk van het aantal personen in het huishouden én het totale inkomen van u en uw huisgenoten (het huishoudinkomen).

Op de huuraanzegging staat het huurverhogingsbedrag dat voor uw specifieke situatie van toepassing is.

De inkomensafhankelijke huuraanpassing geldt niet als in je huishouden iemand woont die chronisch ziek of gehandicapt is. Deze informatie wordt niet met ons gedeeld door de belastingdienst. Is deze situatie wel op u van toepassing dan kunt u met ons contact opnemen.

Wat wordt verstaan onder huishoudinkomen?
Het huishoudinkomen bestaat uit het inkomen van alle mensen die op het adres wonen. Van het inkomen van jongeren die op 1 januari 2024 nog geen 23 waren maar wel tot het huishoudinkomen behoren, telt alleen het inkomen boven € 25.070 mee.


Wilt u bezwaar aantekenen tegen de (inkomensafhankelijke) huurverhoging? 

Indien u bezwaar wilt aantekenen tegen de aangezegde huurverhoging dan dient u dit voor 1 juli 2025 per post of e-mail kenbaar te maken.

Redenen voor bezwaar tegen huurverhoging sociale huurwoning:

  • De huurverhoging is hoger dan de maximale huurverhoging.
  • Door de huurverhoging wordt uw huur hoger dan de maximale huur. Dit is de maximale huur volgens het puntensysteem. Die maximale huur kunt u hier berekenen: https://www.huurcommissie.nl/huurcommissie-helpt/huurprijscheck/huurprijscheck-zelfstandige-woonruimte 
  • In het voorstel voor huurverhoging staan fouten. Bijvoorbeeld een verkeerde prijs van uw huur. Of een verkeerde datum waarop uw huur start.
  • De huurverhoging volgt te snel op de vorige. De huur mag eens per 12 maanden verhoogd worden. 
  • U heeft geen voorstel voor huurverhoging gekregen. Of de verhuurder heeft het u te laat verstuurd. De aankondiging moet u minimaal 2 maanden van tevoren ontvangen. Is dat niet het geval? En maakt u daarom bezwaar? Dan verschuift de huurverhoging naar een later tijdstip.
  • Uw verhuurder gebruikt een woningrenovatie voor een huurverhoging. Maar u heeft hier geen toestemming voor gegeven. Bent u het hierom niet eens met de huurverhoging? Dan moet u binnen 3 maanden bezwaar maken bij de Huurcommissie.
  • De Huurcommissie heeft de huur tijdelijk verlaagd om onderhoudsgebreken aan uw woning. En de verhuurder heeft deze nog niet aangepakt.
  • U heeft een procedure over onderhoudsgebreken lopen.
  • U betaalt all-in huur. De kale huur is dan niet bekend. Uitrekenen of de huurverhoging klopt is nu niet mogelijk.

Redenen voor bezwaar tegen inkomensafhankelijke huurverhoging:

  • U bent chronisch ziek of heeft een handicap.
  • Uw inkomen in 2023 was lager dan de inkomensgrens uit het huurverhogingsvoorstel.
  • Uw inkomen in 2024 is gedaald en daardoor lager dan de inkomensgrens uit het huurverhogingsvoorstel.

Als uw huishoudinkomen in 2024 is gedaald, dan moet u daarvan bewijs meesturen. Wij verzoeken u de jaaropgave over 2024 en 3 meest recente loonstroken over 2025 mee te sturen. Indien u bezwaar maakt omdat u chronisch ziek of gehandicapt bent, dan verzoeken wij u een verklaring van de specialist te overleggen. Uw gegevens worden alleen gebruikt om uw persoonlijke situatie en inkomen te toetsen. Na uitspraak over het bezwaarschrift worden alle gegevens vernietigd.

Redenen voor bezwaar tegen huurverhoging vrije sector: