Visie Woningstichting Naarden op scheefwonen

In Nederland zijn er veel mensen op zoek naar een betaalbare woning. Deze woningzoekenden moeten erg lang wachten totdat zij aan de beurt zijn voor een sociale huurwoning. Kinderen die te lang bij hun ouders moeten blijven wonen, ouders die na een scheiding dringend een woning nodig hebben, daklozen die graag hun leven weer willen opbouwen in een eigen woning, ga zo maar door. Ook in de Regio Gooi & Vechtstreek speelt dit probleem. De woningnood is hoog! 

Onlangs heeft de rechtbank bepaald dat een man die zelf in een goedkope sociale huurwoning woonde, maar ondertussen twee koopwoningen voor veel geld verhuurde, zijn huissleutels moest inleveren.

Terecht, vindt ook Woningstichting Naarden. Woningzoekenden worden gedupeerd doordat iemand een sociale huurwoning bezet houdt die hij niet nodig heeft. 

Als woningcorporatie willen wij zoveel mogelijk woningen beschikbaar stellen voor mensen zonder woning en met een laag inkomen. Deze groep is afhankelijk van sociale huurwoningen. Dit is de doelgroep van de woningcorporatie. 

Als je in het bezit bent van een koopwoning, of zelfs meerdere koopwoningen, behoor je niet tot die doelgroep. Wij willen onze sociale huurwoningen aanbieden aan mensen die echt een betaalbare woning nodig hebben. 

Natuurlijk blijft maatwerk altijd nodig en kijken we naar de mensenlijke maat. Erft er iemand een koopwoning omdat bijvoorbeeld zijn ouders overlijden, staan we niet meteen op de stoep om daar een probleem van te maken. 

Maar is iemand doelbewust bezig met het verhuren van eigen koopwoningen terwijl hij een sociale huurwoning bezet houdt, dan maken we daar werk van. 

De woningnood is steeds nijpender. De afgelopen jaren is het aantal reacties op een woning bijna verdrievoudigd. Soms krijgen wij wel 1.500 reacties op één woning – zelfs op kleine woningengeschikt voor starters. Om deze woningzoekenden te helpen is het zonder twijfel nodig om te bouwen, bouwen, bouwen. Maar ook om toe te zien op juiste bewoning. Ook dit is nodig om onze doelgroep te bedienen. Want elke woning die vrijkomt voor een woningzoekende die daar zo lang op wacht is er één.

Nieuwbouw Beatrixhof bereikt hoogste punt

Nadat eind vorig jaar het oude appartementengebouw aan de Prinses Beatrixhof gesloopt is, is begin dit jaar de nieuwbouw van 40 sociale huurwoningen van start gegaan. 

Al in de planvorming heeft bouwbedrijf Van Dillen ingestoken op een uitvoering waarbij zij zoveel mogelijk gebruik maakt van de kracht van prefab bouwen. Efficiëntie, kwaliteit en snelheid gaan hierbij hand in hand. Prefab bouwen betekent dat zoveel mogelijk elementen in de fabriek worden voorbereid, zodat kant en klare delen van het gebouw op de bouwplaats worden aangevoerd. Dit is goed voor het milieu (minder stikstof uitstoot), betere kwaliteit en minder overlast op de bouwplaats. 

Hoogste punt 
Het tempo van de bouw zit er dan ook goed in. De vierde verdieping zit er inmiddels al op. Op 24 juni hebben Bouwbedrijf Van Dillen en Woningstichting Naarden het hoogste punt gevierd met verschillende betrokkenen en buurtbewoners. Geïnteresseerden hebben alvast een kijkje kunnen nemen in de nog af te werken appartementen. 

Appartementen in de verhuur
Belangrijk voor de woningzoekenden: We gaan de appartementen in de verhuur aanbieden!

We merken dat er al zeer veel interesse is in de appartementen. We worden zo vaak benaderd met vragen over het project en hoe men in aanmerking kan komen. 

We verwachten de woningen binnen twee weken te adverteren op WoningNet (DAK). De woningen staan dan 10 dagen online. In de advertentie staat alle relevante informatie zoals plattegronden van de woningen, servicekosten en de huurprijs. Het gaat om sociale huurappartementen. Dit betekent dat er ook huurtoeslag aangevraagd kan worden.  

Wanneer zijn de woningen klaar?
De planning is nog steeds dat het appartementencomplex van 40 woningen in december van dit jaar opgeleverd wordt. Het gaat om 15 tweekamerwoningen met een woonoppervlak van 51 m2 en 25 driekamerwoningen van 60 m2. Er zijn vier appartementen op de begane grond, met tuin. De appartementen op de bovengelegen verdiepingen hebben een mooi balkon op het zuiden en er is een lift beschikbaar. De woningen zijn modern, zeer energiezuinig met een warmtepomp en zonnepanelen en zijn levensloopbestendig, dus ook geschikt voor mensen die minder goed ter been zijn.

Noodkreet van woningzoekenden voor meer woningen
Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat we momenteel kampen met een ernstig tekort aan woningen. Er zijn zoveel mensen die naarstig op zoek zijn naar een dak boven hun hoofd. Het aantal reacties op een vrijkomende woning is de afgelopen jaren enorm toegenomen. We krijgen bij verhuur van een woning soms wel 1.500 reacties op één woning.

De nieuwbouw aan de Prinses Beatrixhof is ontzettend belangrijk voor de woningzoekenden. Het oude gebouw bestond uit 24 appartementen, het nieuwe gebouw heeft 40 appartementen. We kunnen hierdoor 16 huishoudens extra aan een woning helpen. 

Woningstichting Naarden wil zoveel mogelijk mensen helpen aan een betaalbare woning. Daarvoor móet er gebouwd worden. Alleen dan kunnen we zorgen voor een fijn thuis voor iedereen, nu en in de toekomst. 

Huurbevriezing gaat niet door

Op 3 juni werd bekend dat de huurbevriezing voor sociale huurwoningen in 2025 en 2026 niet doorgaat. Dat betekent dat we vanaf 1 juli de huren verhogen. Daarover heeft u eind april al een brief gekregen. 

We begrijpen dat dit geen prettig bericht is. Misschien komt u moeilijk rond, of heeft u moeite om de rekeningen te betalen. We zoeken graag samen maar een oplossing.

Meer informatie daarover kunt u vinden op de pagina Huren bij WSN.

Het verhogen van de huur is nodig om te kunnen blijven investeren in woningen, nieuwbouw en leefbaarheid. We willen graag zorgen voor goede en betaalbare woningen in prettige wijken. Ook in de toekomst. De kosten voor onderhoud en verduurzaming stijgen door inflatie, energieprijzen en belastingen. Elke euro huur die we ontvangen, gebruiken we om woningen te onderhouden en te verbeteren. En dat kunnen we alleen blijven doen als we de huren ieder jaar aanpassen.

Hoe de huurverhoging er dit jaar bij Woningstichting Naarden uitziet, leest u in het nieuwsbericht Huurverhoging 2025.

Huurverhoging 2025

De overheid heeft in de voorjaarsnota aangegeven dat zij de huren mogelijk wil bevriezen. Dit besluit is nog niet definitief. Daarom zijn wij als woningcorporatie wettelijk verplicht om de huuraanzegging op tijd te versturen. Dit hebben wij dan ook gedaan.

Als het besluit van de Overheid definitief wordt en de huren daadwerkelijk bevroren blijven, dan volgen wij dat uiteraard. In dat geval gaat de huurverhoging niet door en blijft uw huur gelijk. U hoeft hiervoor niets te doen. Wij houden u hierover op de hoogte.

Voorlopig is onderstaande informatie van toepassing voor de huurverhoging 2025.

Voor 1 mei 2025 valt het voorstel huurverhoging bij onze huurders in de bus. In het huurverhogingsvoorstel en de begeleidende brief staan welke huurverhoging wij per 1 juli 2025 voor uw woning gaan doorvoeren. De reguliere huurverhoging voor de sociale huurwoningen wordt vastgesteld op 4,5%. Wettelijk mogen wij de huur verhogen met 5%. Voor de vrije sector huurwoningen is de huurverhoging 4,1%. 

Heeft u hierover vragen?
Op veel van die vragen vindt u de antwoorden terug in de Huurkrant. De Huurkant kunt u vinden via deze link. Zijn er vragen die niet in de krant beantwoord worden? Wij zijn op werkdagen van 08:30 uur tot 12:30 uur telefonisch bereikbaar via 035 – 694 73 75. U kunt ons ook een e-mail sturen op huur@woningstichtingnaarden.nl


Vrije sector huurwoning

Woont u in een vrije sector huurwoning? 
De overheid heeft bepaald dat de maximale huurverhoging 4,1% mag bedragen. Wij verhogen uw netto huur met 4,1%.


Inkomensafhankelijke huurverhoging

Een deel van onze huurders krijgt een inkomensafhankelijke huuraanpassing omdat de huur voor de woning relatief laag is ten opzichte van het relatief hoge inkomen van het huishouden. Deze huurverhoging is afhankelijk van het aantal personen in het huishouden én het totale inkomen van u en uw huisgenoten (het huishoudinkomen).

Op de huuraanzegging staat het huurverhogingsbedrag dat voor uw specifieke situatie van toepassing is.

De inkomensafhankelijke huuraanpassing geldt niet als in je huishouden iemand woont die chronisch ziek of gehandicapt is. Deze informatie wordt niet met ons gedeeld door de belastingdienst. Is deze situatie wel op u van toepassing dan kunt u met ons contact opnemen.

Wat wordt verstaan onder huishoudinkomen?
Het huishoudinkomen bestaat uit het inkomen van alle mensen die op het adres wonen. Van het inkomen van jongeren die op 1 januari 2024 nog geen 23 waren maar wel tot het huishoudinkomen behoren, telt alleen het inkomen boven € 25.070 mee.


Wilt u bezwaar aantekenen tegen de (inkomensafhankelijke) huurverhoging? 

Indien u bezwaar wilt aantekenen tegen de aangezegde huurverhoging dan dient u dit voor 1 juli 2025 per post of e-mail kenbaar te maken.

Redenen voor bezwaar tegen huurverhoging sociale huurwoning:

  • De huurverhoging is hoger dan de maximale huurverhoging.
  • Door de huurverhoging wordt uw huur hoger dan de maximale huur. Dit is de maximale huur volgens het puntensysteem. Die maximale huur kunt u hier berekenen: https://www.huurcommissie.nl/huurcommissie-helpt/huurprijscheck/huurprijscheck-zelfstandige-woonruimte 
  • In het voorstel voor huurverhoging staan fouten. Bijvoorbeeld een verkeerde prijs van uw huur. Of een verkeerde datum waarop uw huur start.
  • De huurverhoging volgt te snel op de vorige. De huur mag eens per 12 maanden verhoogd worden. 
  • U heeft geen voorstel voor huurverhoging gekregen. Of de verhuurder heeft het u te laat verstuurd. De aankondiging moet u minimaal 2 maanden van tevoren ontvangen. Is dat niet het geval? En maakt u daarom bezwaar? Dan verschuift de huurverhoging naar een later tijdstip.
  • Uw verhuurder gebruikt een woningrenovatie voor een huurverhoging. Maar u heeft hier geen toestemming voor gegeven. Bent u het hierom niet eens met de huurverhoging? Dan moet u binnen 3 maanden bezwaar maken bij de Huurcommissie.
  • De Huurcommissie heeft de huur tijdelijk verlaagd om onderhoudsgebreken aan uw woning. En de verhuurder heeft deze nog niet aangepakt.
  • U heeft een procedure over onderhoudsgebreken lopen.
  • U betaalt all-in huur. De kale huur is dan niet bekend. Uitrekenen of de huurverhoging klopt is nu niet mogelijk.

Redenen voor bezwaar tegen inkomensafhankelijke huurverhoging:

  • U bent chronisch ziek of heeft een handicap.
  • Uw inkomen in 2023 was lager dan de inkomensgrens uit het huurverhogingsvoorstel.
  • Uw inkomen in 2024 is gedaald en daardoor lager dan de inkomensgrens uit het huurverhogingsvoorstel.

Als uw huishoudinkomen in 2024 is gedaald, dan moet u daarvan bewijs meesturen. Wij verzoeken u de jaaropgave over 2024 en 3 meest recente loonstroken over 2025 mee te sturen. Indien u bezwaar maakt omdat u chronisch ziek of gehandicapt bent, dan verzoeken wij u een verklaring van de specialist te overleggen. Uw gegevens worden alleen gebruikt om uw persoonlijke situatie en inkomen te toetsen. Na uitspraak over het bezwaarschrift worden alle gegevens vernietigd.

Redenen voor bezwaar tegen huurverhoging vrije sector:

Huurkrant 2025

De Huurkrant 2025 is uit! Met informatie over het huurbeleid van de overheid, bezwaarmogelijkheden, huurtoeslag en passend toewijzen. U kunt hier de Huurkrant inzien. 

De Huurkrant 2025 is een landelijke uitgave over zelfstandige sociale huurwoningen. Heeft uw woonrumte geen eigen voordeur, huisnummer, toilet, keuken en douche of badkamer? Dan gelden andere regels. Vraag deze aan bij uw verhuurder.

De huurkrant is een publicatie van Aedes vereniging van woningcorporaties en Nestas communicatie.

Huurkrant 2025